10 Geweldige excuses om geen budget te nemen

Houd jij al een budget bij? Nee? Niet verwonderlijk.. De meeste mensen raken niet dol enthousiast bij de gedachte eens lekker alle inkomsten en uitgaven te noteren. Hierbij een lijstje met de 10 beste excuses om het juist niet te doen:

1. “Met een budget mag ik ineens mijn geld niet meer uitgeven aan wat ik zelf wil”

Voor de duidelijkheid.. het is toch jóuw budget? Als jij wilt rondkomen elke maand, terwijl dat nu niet of nauwelijks lukt, dan zal je inderdaad even na moeten denken voordat je je geld uitgeeft. Als jij een bedrag wilt spenderen per maand aan onzinnige dingen of gewoon wilt verbrassen, dan kan je ook dat incalculeren! Het is alleen niet de bedoeling dat je meer uit gaat geven dan je te besteden hebt.. maar daar heb je dus een budget voor.

2. “Ik heb geen tijd om een budget bij te houden.”

De tijd die je nu kwijt bent aan je zorgen maken of de tijd waarin je je gestressed voelt om je financiële situatie is veel slechter besteed dan dat je even gaat zitten voor een budget. Je kan er nu een maken en de komende maanden via het zelfde model je geld uitgeven. En als je goed uitgerust bent, ziet je budget er ook ineens een stuk leuker uit.

3. “Ik heb nu nog niet de mogelijkheid om het budget te maken, maar straks als ik meer verdien…”

Nu is juist het moment, als je nu rond kan komen dan heb je straks wat extra geld om te sparen of om uit te geven aan de dingen die je leuk vindt. Maar als het nu niet of nauwelijks lukt om zonder geldzorgen de maand door te komen, dan is nu juíst het moment om te beginnen.

4. “Ik houd het toch niet vol..”

Ja, been there, done that, didn’t even get a t-shirt. Maar op een dag moest ik wel. Aan het einde van mijn geld hield ik nog een flink stuk maand over. Het kostte me m’n slaap, nachtrust en ongelofelijk veel stress.. en als ik er over nadenk misschien ook nog wat extra rimpels van het moeilijk kijken. Dus in plaats van nu al te roepen dat je het toch niet gaat redden, draai het eens om en kijk hoe ver je kan komen met de juiste mindset.

5. “Ik heb geen budget nodig, het zit allemaal in mijn hoofd.”

Weet je echt aan het eind van de maand nog de kleine uitgaven die je aan het begin van de maand hebt gedaan? De meeste kleine uitgaven ben je aan het einde van de dag al vergeten, en juist die tikken zoveel aan. Het is alleen mega confronterend om te zien hoeveel geld je uitgegeven hebt aan kleine dingen die je niet nodig hebt – die, jawel, allemaal inzichtelijk zijn in een budget.

6. “Budgetteren is saai.. “

Ehm ja, dat kan.. maar een stuk leuker als je ziet dat je geld overhoudt om daadwerkelijk van te leven. Thuiszitten omdat je geen geld hebt is eigenlijk nog véél saaier.

7. “Budgetteren is onmogelijk met een wisselend inkomen.”

Ja het is lastig, maar juist met een wisselend inkomen is het belangrijk om er een te maken. Je weet vooraf niet wat je inkomen gaat zijn, daarom moet je vooraf zoveel mogelijk al inzichtelijk hebben wat je uitgaven gaan zijn.

8. “Ik ben niet goed met cijfers.”

Je hoeft niet goed te zijn met cijfers om een budget bij te kunnen houden. Het is immers geen hogere wiskunde. Belangrijk is dat je weet hoeveel inkomsten je in een maand hebt en hoeveel uitgaven. En – ook niet geheel onbelangrijk – dat er meer binnenkomt dan uitgaat.

9. “Ik heb teveel schulden, een budget heeft totaal geen nut op dit punt.”

Juist als je in de schulden zit is het belangrijk om te zien waar elke Euro heen gaat. Pas dan heb je grip op de situatie en kan je er wat aan gaan doen of eventuele hulp van buitenaf inschakelen. Maar ook dat kan pas als je inzicht hebt in de situatie.

10. “Het is veel te veel werk om alles bij te houden.”

Dat je geen zin hebt om elke cent te noteren, kan ik me voorstellen. Je kan wel grip houden op je financiële situatie door bijvoorbeeld het “Geen budget – Budget” of door potjes te maken op je bankrekening of een enveloppensysteem te handhaven. Zo besteed je niet teveel aan een bepaalde categorie en kan je toch het overzicht houden zonder elke cent uit te hoeven schrijven.

Je kan zoveel excuses verzinnen als je zelf wilt, maar wat ik heb gemerkt is dat onwetendheid een zegen is. Als je eenmaal echt weet hoe (slecht) je er voor staat, is dat onwijs confronterend. Voel je niet schuldig of ongelukkig over de situatie zoals die ontstaan is, daar kan je toch niets meer aan veranderen. Wat je wel kan doen is vandaag kiezen om het anders te gaan doen en voor een betere toekomst te gaan, zonder geldzorgen.

trisha

Over de auteur

Patricia van der Stek, oprichter van trisha.nl, is een gepassioneerde online marketeer en professionele nerd met jarenlange ervaring in het helpen van bedrijven en zelfstandige professionals om hun online aanwezigheid te verbeteren en hun doelen te bereiken. Gedreven door creativiteit en technologie, deelt ze haar kennis en expertise op trisha.nl in de vorm van praktische tips, tutorials en inspirerende artikelen, en blijft ze altijd op zoek naar innovatieve manieren om ondernemers te helpen slagen in de steeds veranderende digitale wereld.

Patricia van der Stek

Ontdek welke weggever past bij jouw bedrijf

Chat openen
Hey! Waar kan ik je mee helpen?