Digitale producten verkopen met Etsy

Wat is Etsy?

Etsy is een platform dat wereldwijd maandelijks ruim 370 miljoen bezoekers trekt. Je kan hier van alles vinden dat zelf gemaakt is. Van oorbellen, bodylotion, tot Kerstkaarten en ook digitale producten.

Dat laatste is voor ons als (online) ondernemers dus ook interessant. Als je digitale of printbare bestanden maakt kan je deze op dit platform makkelijk verkopen. De bezoekers zijn er al dus jouw taak is vooral zorgen dát er producten zijn om te kunnen kopen.

Op dit moment is het verkopen van digitale en downloadbare producten razend populair aan het worden. Een van de makkelijkste dingen aan digitale producten verkopen, is dat je geen voorraad nodig hebt en eenmaal gemaakt, kan je het zo vaak verkopen als je wenst.

Wat kan je verkopen op Etsy als digitaal product?

Je kan echt alle kanten op met digitale producten in Etsy, een van de meest populaire digitale downloads zijn kleurboeken (voor kinderen en volwassenen), planners, sheets, lesplannen voor docenten, bedrijfsformulieren zoals voorraad en inventaris sheets, agenda planningen, habit trackers, online cursussen, werkboeken, ADHD planners en spreadsheets.

Als je technisch onderlegd bent kan je het nog verder uitbreiden met eigen gemaakte fonts, website thema’s, boekhoudprogramma’s in Excel of Google sheets, Notion templates, Canva templates, Cricut print files en nog heel veel meer.

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar dat kan ook precies hetgeen zijn waardoor je nu niet meer weet waar je moet beginnen. Hieronder even een lijstje met best verkochte artikelen op Etsy.

De 30 best verkochte digitale producten op Etsy

Arts & Crafts

 1. 1
  Haakpatronen
 2. 2
  Kleurboeken (voor volwassenen)
 3. 3
  Inpakpapier patronen
 4. 4
  Posters om zelf te laten printen door de klant
 5. 5
  Clip art (png bestanden)
 6. 6
  Digitale stickers (voor GoodNotes, Notability etc)
 7. 7
  Logo’s
 8. 8
  Foto’s van landschappen
 9. 9
  Zoom achtergronden
 10. 10
  Cadeaulabels

Digitale organisatie

 1. 1
  Planners
 2. 2
  Werkboeken & sheets
 3. 3
  Filofax / Journaling bladen
 4. 4
  To do lijstjes
 5. 5
  Kalenders
 6. 6
  Budget trackers
 7. 7
  CV templates
 8. 8
  Factuur templates
 9. 9
  Sociale media templates (Instagram)
 10. 10
  Visitekaartjes

Gevorderde digitale producten

 1. 1
  Branding kits
 2. 2
  Video intro’s
 3. 3
  ProCreate brushes
 4. 4
  Lightroom presets
 5. 5
  Fonts (lettertypes)
 6. 6
  Website templates
 7. 7
  Wenskaarten (laat je kaart aanpassen door de klant met https://www.corjl.com)
 8. 8
  Printbare spellen
 9. 9
  Notion Templates
 10. 10
  Boekhoudkundige sheets en planners

Hoeveel kan je verdienen met het verkopen op Etsy?

Als je een webshop hebt, kan ik me voorstellen dat je liever daar je producten verkoopt omdat je daarmee kosten bespaart. Maar de vraag is, hoeveel bezoekers krijg je?

Etsy is een bedrijf dat al jaren bestaat en daarmee ook het website verkeer krijgt, de bezoekers van het platform zijn al warm en klaar om te kopen, iets wat je wellicht met je eigen website nog niet voor elkaar hebt gekregen qua aantallen. Even wat statistieken:

 • Etsy krijgt gemiddeld per maand (2022) tussen de 370-385 miljoen bezoekers.
 • De meeste bezoekers komen uit Amerika (58,79%), Engeland (9,45%), Canada (4,82%), Duitsland (3,83%) en Australië (2,88%).
 • Etsy zelf had een omzet tussen januari en juni 2022 van $ 1,164.401.
 • Etsy heeft ongeveer 4 miljoen verkopers op het platform en ongeveer 40 miljoen kopers.
 • In 2021 is er $ 13,5 miljard aan omzet verdiend door de verkopers op Etsy.

De 3 beste verkopers op Etsy

1. PlannerKate1 (USA) heeft meer dan 1,9 miljoen verkopen

2. CaitlynMinimalist (USA) heeft meer dan 1,9 miljoen verkopen

3. Beadboat1 (USA) heeft meer dan 1,6 miljoen verkopen

Yakutum uit Turkije is de eerste in de lijst buiten de USA met meer dan 1 miljoen verkopen.

Hoe je kan uitrekenen hoeveel een product ongeveer kan opleveren

Ga naar Etsy en zoek een product dat je mogelijk zelf zou kunnen maken en verkopen. Concurrentie is goed in dit geval, want dat betekent dat er al een markt voor is.

Ik zocht op “ Habit Tracker Printable”, scroll naar beneden tot je bij een product Bestseller ziet staan.

Klik op het product en bekijk hoeveel recensies er zijn voor dit product, gemiddeld laat 15% van alle kopers een recensie achter. In dit voorbeeld zijn er 55 recensies voor dit product, dus 55/15*100=366 verkopen * € 3,01 = € 1101,66 omzet (ongeveer) voor dit ene product.

De kosten voor Etsy zijn $0,20 cent per listing (product), dit betaal je bij het plaatsen van het product en iedere keer als je er een verkoopt. Daarnaast betaal je 6,5% commissie voor de verkoop van je product en eventueel transactiekosten, deze verschillen per land).

Bij digitale producten heb je geen inkoop- of verzendkosten, dus alles wat je verdient is mooi meegenomen. Uiteraard is het wel handig om in de gaten te houden hoeveel uur je besteedt aan het maken van je producten en de kosten voor de software die je nodig hebt zoals Canva Pro.

Starten met je marktonderzoek

Kies eerst een niche waarin je actief wilt zijn en onderzoek of het ook daadwerkelijk verkoopt op Etsy. Onderzoek de bestsellers en voor welke prijs ze verkopen, zo krijg je een goed overzicht of dat wat je wenst te verkopen ook echt een vraag heeft vanuit de markt.

Kan je dit product al maken of heb je nog hulp nodig bij het technische aspect? Een programma zoals Digitale producten maken en verkopen kan je leren hoe je digitale producten ontwerpt, maakt, verkoopt en promoot. Wil je meer leren over SEO dan kan je ook terecht in het online programma Boost Je Bedrijf, bij Boost je bedrijf krijg je ook live calls en extra ondersteuning als je vastloopt.

Maak een lijstje in Excel of Google sheets met de link naar het product en noteer hoeveel reviews het al heeft en voor welke prijs het verkocht wordt. Zo kan je eenvoudig ontdekken welk product je het eerst kan gaan ontwerpen. Kopieer niet iemand anders zijn of haar product, maar verander het zodat het bij jouw stijl past en voeg eventueel dingen toe om het beter te maken. Is het een planner die alleen in US Letter maat verkocht wordt? Maak dan ook een A4 en A5 versie bijvoorbeeld.

Het ontwerpen van jouw digitale product met Canva

Je kan Canva gratis gebruiken, maar als je er serieus mee aan de slag wilt raad ik je Canva Pro aan. Hiermee kan je veel meer templates en afbeeldingen gebruiken, maar ook afbeeldingen exporteren in een groter formaat.

Ga naar Canva.com en zoek op Habit Tracker. Klik op See all. Waar een kroontje bij staat kan je gebruiken als je Canva Pro hebt.

Kies een template om aan te passen, je mag de Canva Templates niet doorverkopen als je het originele ontwerp in stand houdt. Pas het lettertype en de kleuren aan, eventueel de tekst en waar mogelijk kan je andere afbeeldingen invoegen. Sla het op als .pdf, afbeelding of als template en je eerste product is klaar voor de verkoop.

Maak je Etsy shop

Een Etsy shop openen is gratis, je gaat pas betalen bij het plaatsen van een product. Tot je het product activeert voor de verkoop, heb je geen kosten.

Je kan een Etsy shop beginnen als je een bedrijf hebt, maar ook als particulier. Als je een gevestigde ondernemer bent, wordt dit vermeld onderaan je Esty shop.

Klik hier om aan de slag te gaan met je shop openen: https://www.etsy.com/nl/sell

Je kan je shop basis gewoon instellen in Nederland, je shop taal kan je niet meer achteraf wijzigen. Als je jouw producten alleen in Nederland wilt verkopen, kies dan voor Nederlands als shop taal. Wil je liever je producten internationaal verkopen, kies dan voor Engels, bij je producten kan je dan een Nederlandse vertaling handmatig instellen indien je dit wenst.

Je valuta kan je tussentijds wel aanpassen, ik heb een Engels publiek als doelgroep dus mijn valuta staat op US Dollar. Je bezoekers zien de prijs omgerekend in hun eigen valuta. Als je bezoeker de eigen taal instelt op Nederlands en het land op Nederland, krijgen zij ook de mogelijkheid om met IDEAL te betalen, zelfs als dit niet aangeboden wordt in het land van de verkopende partij. Het land en de taal instellen kan op elke pagina onderaan in Etsy.

Door de rest van de shop set-up wordt je vanzelf meegenomen door het programma.

Maak een profielfoto voor je shop (deze maten kan je vinden in Canva) en vul je bio in om de kopers een beter beeld te geven over wie jij bent en wat je aanbiedt.

Het maken van je listings

Je listings zijn de producten die je aanbiedt in je shop. Zodra je deze opslaat en activeert kan het ook direct verkocht worden.

Je betaalt $ 0,20 cent per listing en 5% van alle verkopen als commissie. Deze worden in basis van je verkopen afgehaald bij het uitbetalen.

Je titel moet een beschrijvende tekst zijn inclusief keywords. Houd er rekening mee dat je niet alleen schrijft voor het algoritme, maar ook voor de klant. Stapel daarom niet een berg keywords op, maar zorg dat het ook leesbaar blijft.

In de beschrijving van je product laat je je titel ook terugkomen. Is het een digitaal product dan is het belangrijk om ook te vermelden dat er geen fysieke producten worden verzonden. Vul duidelijk in de beschrijving in wat de koper kan verwachten en wat er allemaal inbegrepen is in de download, inclusief de rechten om het commercieel te gebruiken (of juist niet) en of er eventuele aanpassingen mogelijk zijn.

Je kan bij elk product ook 13 tags toevoegen, laat hier de woorden van de titel ook terugkomen om je SEO positie te versterken.

De afbeeldingen die je gebruikt moeten duidelijk zijn en je product goed laten zien, op de eerste foto kan je duidelijk plaatsen in tekst wat het product is, de meeste bezoekers zullen eerst de afbeeldingen bekijken voordat ze de titel gaan lezen. In Canva kan je mooie listing afbeeldingen maken. De aanbevolen breedte is 2700px, de lengte mag je zelf kiezen, ik heb standaard 2700x2025px ingesteld bij de listing afbeeldingen, zo zie je namelijk de hele afbeelding op je scherm zonder te scrollen.

Het promoten van je digitale producten

Binnen Etsy heb je de mogelijkheid om direct je listing afbeeldingen door te plaatsen op sociale media inclusief een link direct naar het product. Dit is een eenvoudige manier om je bestaande sociale media kanalen te gebruiken om verkopen te realiseren.

Zodra je eerste verkopen binnenkomen zal je positief beïnvloed worden in het Etsy algoritme en krijg je meer verkopen. Zodra je goede reviews krijgt zal je steeds meer naar boven geduwd worden in de zoekresultaten.

Je kan binnen Etsy ook Etsy Ads inzetten, het advies is deze minimaal 30 dagen te laten lopen zodat het algoritme kan leren wat werkt. Je kan ads al inzetten vanaf $1 per dag, je product wordt dan getoond op plaatsen met verhoogde zichtbaarheid zoals Facebook en in Google Ads. In principe zouden Etsy Ads zichzelf terug moeten verdienen waardoor je steeds meer geld kan uitgeven aan ads en ook je omzet kan laten groeien.

Zijn digitale producten de moeite waard?

Of het verkopen op Etsy de moeite waard is weet ik nog niet, mijn eigen shop is pas gestart in december 2022. Als ik zie welke omzetten de shops halen die er echt mee aan het werk zijn en proberen elke dag een listing te creëren, is mijn gedachte van wel.

Of digitale (passieve) producten de moeite waard zijn is mijn antwoord volmondig ja. Ik ben gestart in 2018 met een splitsing maken in mijn omzet tussen passieve producten en programma’s en mijn omzet aan digitale producten (zonder funnel verkopen) ligt nu op € 261.000 ex. btw over bijna 4 jaar. Even in gedachte houdend dat ik niet een hele harde strategie heb ingezet op het verkopen van deze producten omdat mijn begeleide programma’s promoten de voorkeur heeft.

Wil je starten met het verkopen van digitale producten, dan raad ik je aan om eerst te starten op Etsy en daarna deze producten ook op je eigen platformen te plaatsen. Mijn Etsy shop kan je hier bekijken: https://trishainbusiness.etsy.com

trisha

Over de auteur

Patricia van der Stek, oprichter van trisha.nl, is een gepassioneerde online marketeer en professionele nerd met jarenlange ervaring in het helpen van bedrijven en zelfstandige professionals om hun online aanwezigheid te verbeteren en hun doelen te bereiken. Gedreven door creativiteit en technologie, deelt ze haar kennis en expertise op trisha.nl in de vorm van praktische tips, tutorials en inspirerende artikelen, en blijft ze altijd op zoek naar innovatieve manieren om ondernemers te helpen slagen in de steeds veranderende digitale wereld.

Patricia van der Stek

Ontdek welke weggever past bij jouw bedrijf

Chat openen
Hey! Waar kan ik je mee helpen?