Maak van je video een blog met Chat GPT

Als je video’s maakt is het super eenvoudig om er nog meer uit te halen. Naast dat je je video kan delen op social media (obviously), kan je ook teasers maken voor andere platformen, de audio eruit halen voor een podcast en Pinterest Pins maken die direct linken naar je video.

Maar heb je er ook eens bij stilgestaan dat je jouw video kan omzetten naar een blog? Met de komst van Chat GPT kan je dit (gratis) doen en sneller dan je ooit handmatig voor elkaar zou hebben gekregen.

In dit artikel leer ik je hoe je ChatGPT kunt gebruiken om video transcripties om te zetten in boeiende blogposts en je zichtbaarheid te vergroten.

Je hebt hiervoor een paar dingen nodig:

  1. 1
    Een ondertitelde video (leer je in deze blog)
  2. 2
    Het transcript van je video
  3. 3
    Chat GPT 3.5 of 4.0
  4. 4
    De prompts die je krijgt in deze blog

1. Je YouTube video ondertitelen

De eerste stap is het transcriberen van je video, dit betekent het omzetten van gesproken woorden naar geschreven tekst. Je kunt dit zelf doen met behulp van de ingebouwde tools in YouTube.Het makkelijkst is je video ondertitelen (wat altijd een goed idee is) en dan de ondertiteling als transcript te downloaden.

YouTube zal niet automatisch een ondertiteling voor je genereren, hiervoor moet je eerst de Videotaal op Nederlands zetten (of de taal die gesproken wordt in de video) en de Taal van titel en beschrijving aanpassen.

Het kan zijn dat het even duurt voordat je transcript gemaakt is. Video’s in het Engels worden vaak beter getranscribeerd dan anderstalige video’s dus je zal nog wel aan de slag moeten met je ondertiteling.

Je video ondertitelen heeft als voordeel dat mensen die zonder geluid luisteren ook snappen wat er besproken wordt, maar daarnaast leert het de zoekmachines ook waar je video over gaat. De zoekmachines kunnen namelijk ook het transcript bekijken en opnemen in de zoekresultaten. Wat dus ook resulteert in verhoogde zichtbaarheid.

Als de automatische ondertiteling gereed is, kan je aan de slag. Ga naar je YouTube account en klik op je profielfoto en ga naar YouTube Studio.

Klik op content om al je video’s te kunnen zien. Ga naar de video die je wilt ondertitelen en klik op de afbeelding of het potloodje.

Als je iets naar beneden scrolt kan je daar ook de Videotaal en de Taal van titel en beschrijving aanpassen. Klik op meer tonen als deze instellingen niet zichtbaar zijn.

Aan de zijkant zie je Ondertiteling staan met een potloodje. Klik hierop om je teksten aan te kunnen passen.

Let op dat je taal ingesteld staat op de taal die je gaat gebruiken. Het kan zijn dat je tekst aan een stuk getoond wordt. Klik dan op Timing bewerken.

Met timing bewerken worden de tijden in de video automatisch al gekoppeld aan de tekst, dit scheelt je enorm in de tijd die het ondertitelen je kost. 

Handig om te weten, het ondertitelen hoef je niet in één keer te doen. Sla tussendoor je werk op met Concept opslaan om je voortgang niet te verliezen.

Ondertitelen is wel een tijdrovend klusje, gemiddeld ben je er 2-4 minuten per minuut video mee bezig. Als je ondertiteling klaar is voor gebruik, klik je op Klaar of Publiceren.

2. Het transcript van je video opzoeken

Als je video gepubliceerd is op YouTube, kan je hem via je kanaal bekijken. Klik op je video en klik vervolgens op de drie puntjes onder je video, daarna klik je op Transcript tonen.

Het transcript opent naast je video.

Klik weer op de drie puntjes en kies voor Tijdstempels aan-/uitzetten

Nu krijg je het transcript te zien als een tekst zonder tijdstempels.

Kopieer de tekst door hem te selecteren met je muis (rechter muisknop > kopiëren of Ctrl+C of Cmd+C). Plak de tekst in een Kladblok, Word of Google sheet bestand zodat je er straks makkelijk bij kan.

Je hebt nu je transcript waarmee je aan de slag kan.

3. Gebruik ChatGPT om je transcript om te zetten in een blogpost

Log in op https://chat.openai.com/chat of maak een gratis account aan als je er nog geen hebt.

Kies voor de nieuwste versie, op dit moment is Chat GPT 4 de nieuwste versie, maar tevens ook betaald. Met een gratis account log je automatisch in op 3.5. Bovenin je scherm kan je kiezen voor een versie als je een betaald account hebt.

Ik heb voor dit voorbeeld 3.5 Default gebruikt.

4. Prompten in Chat GPT

Een prompt is een opdracht die je geeft aan een computer, of in dit geval een AI robot. Wees zo precies mogelijk. Een mooi gezegde hiervoor is “trash in, trash out”.

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen, geef ik je de prompts die je nodig hebt om jouw video transcript om te zetten naar een blog.

Ga naar Chat GPT en klik op New chat of voer onderaan het scherm je prompt in.

Prompt:

Schrijf een unieke, creatieve titel voor een blog op basis van het script. Gebruik markdown formatting voor lijsten en keyword rijke anchor tekst.

Maak een creatieve, informele samenvatting als introductie van het artikel. Gebruik markdown formatting voor de titels, lijsten en keyword rijke anchor tekst.

Doe alsof je een expert bent in deze niche en vermeld waarom je dacht dat het delen van deze video waardevol zou zijn.

[Plak je video transcript hieronder]

 

Let op: het kan zijn dat je transcript te lang is, kijk of je er delen uit kan verwijderen als dat het geval is. Het kan ook zijn dan het laatste deel van het transcript niet nodig is, dan kan je het achterwege laten.

De respons zou er nu ongeveer zo uit moeten zien:

Als ChatGPT uitgeschreven is, kan je steeds de volgende prompt toevoegen in dezelfde chat.

Prompt:

Maak een lijst van drie belangrijke leerpunten. Als er stappen in de video zijn, schrijf dan een stapsgewijze handleiding en leg deze uit. Citeer de maker indien van toepassing.

Maak een lijst van de genoemde bronnen en leg uit wat elk is en doet.

Prompt:

Doe alsof je een expert bent in deze niche en geef persoonlijk advies in de eerste persoon.

Prompt:

Voeg een FAQ toe met [vul hier je aantal in] vragen en korte antwoorden. Gebruik markdown formatting voor de titels, lijsten en keyword rijke anchor tekst.

Prompt:

Kan je me 3 blogtitel-ideeën voor dit artikel geven? Houd ze onder de 200 karakters en schrijf een korte meta-beschrijving.

Conclusie & extra tips

Met het op deze manier omzetten van je video transcript heb je een geweldige basis om je blog te maken. Uiteraard komt er nog meer bij kijken zoals promotie op sociale media van je blog, het op worden genomen in de zoekresultaten en SEO.

Maak minimaal 4 sociale media afbeeldingen voor deze post en plan er minimaal 1 per kwartaal in om gedurende het jaar ook nog bezoekers naar je website te krijgen.

Je zou de originele video kunnen plaatsen (embedden) op je blog voor de meer visueel ingestelde bezoekers, zo krijg je meer views op je video én meer bezoekers op je website.

Om meer te leren over SEO kan je ook terecht op deze blog met SEO tips voor WordPress. Je blog zal dan een stuk sneller opgenomen kunnen worden in de zoekresultaten.

Nog wel even een kleine waarschuwing, plak de content uit Chat GPT 3.5 niet zomaar op je website zonder een check te hebben gedaan of de tekst als menselijk wordt beschouwd.

Google is namelijk geen fan van door AI geproduceerde websites. Met Chat GPT 4.0 heb je dit probleem zelden, vanwege het geavanceerde taalmodel worden deze teksten bijna standaard gezien als menselijk.

Wil je het voor de zekerheid even testen? Gebruik dan deze pagina.

Wil je leren om echt goede blogs te schrijven zonder gebruik van een video transcript?

AI (kunstmatige intelligentie) is hot and happening. Maar als je niet goed weet hoe je het aan moet pakken, kan het een beetje overweldigend zijn...

...en als je niet gezegend bent met de nodige nerd-skills zijn de resultaten soms behoorlijk tegenvallend.

Daarom heb ik een nieuwe training geschreven waarmee je, zonder voorkennis, onwijs goede blogs en artikelen op je scherm kunt toveren, die ook nog eens:

> relevant zijn voor jouw specifieke doelgroep (voor alle branches en niches)
> interessant zijn voor je lezer
> waardevolle informatie bevatten en jou neerzetten als de expert die je bent
> toegespitst zijn op wat trending is in de zoekmachines
> én jouw website laat ranken in Google (= meer bezoekers = meer ogen op je product/dienst)

Je krijgt uiteraard stap voor stap uitleg en je kunt meteen aan de slag.

Meer lezen over de nieuwe training “Chat GPT 4 - Blogs for business 

trisha

Over de auteur

Patricia van der Stek, oprichter van trisha.nl, is een gepassioneerde online marketeer en professionele nerd met jarenlange ervaring in het helpen van bedrijven en zelfstandige professionals om hun online aanwezigheid te verbeteren en hun doelen te bereiken. Gedreven door creativiteit en technologie, deelt ze haar kennis en expertise op trisha.nl in de vorm van praktische tips, tutorials en inspirerende artikelen, en blijft ze altijd op zoek naar innovatieve manieren om ondernemers te helpen slagen in de steeds veranderende digitale wereld.

Patricia van der Stek

Ontdek welke weggever past bij jouw bedrijf