Stap-voor-stap gids: Verbeter je SEO met deze eenvoudige tips voor WordPress

Het optimaliseren van je website voor zoekmachines (Search Engine Optimization, oftewel SEO) is cruciaal om beter gevonden te worden op Google en andere zoekmachines. In deze blog geef ik je enkele eenvoudige maar effectieve SEO-tips voor beginners. Je leert ook hoe je de Yoast-plugin voor WordPress kunt gebruiken om je SEO te verbeteren.

1. Kies de juiste zoekwoorden

Dit klinkt een beetje als een open deur, maar het is onmisbaar voor een goede SEO strategie. Begin met het onderzoeken van de belangrijkste zoekwoorden die relevant zijn voor jouw doelgroep en je content. Dit helpt je om je content te optimaliseren voor zoekmachines en om beter te ranken.

Er zijn verschillende tools en methodes die je kunt gebruiken om populaire zoekwoorden te achterhalen:

Google Keyword Planner: Deze gratis tool van Google Ads helpt je bij het vinden van zoekwoorden en het inzicht krijgen in zoekvolumes. Met Google Keyword Planner kan je ook precies zien welke woorden trending zijn in jouw vakgebied.

Google Trends: Met Google Trends kun je de populariteit van zoekwoorden en hun trends over een bepaalde tijd bekijken. Het helpt je om seizoensgebonden zoekwoorden te vinden en te begrijpen wanneer bepaalde zoekwoorden populairder zijn.

UberSuggest: UberSuggest is een gratis zoekwoordonderzoekstool van Neil Patel die je helpt om nieuwe zoekwoordideeën te vinden op basis van je ingevoerde zoekwoord. Het geeft je ook inzicht in zoekvolumes, concurrentie en meer. Je kan UberSuggest 3 keer per dag gratis gebruiken.

AnswerThePublic: AnswerThePublic helpt je om vragen en onderwerpen inzichtelijk te krijgen waar mensen naar zoeken in jouw vakgebied. Hiermee kun je gerichte content maken die inspeelt op de behoeften van je doelgroep. Je kan AnswerThePublic twee keer per dag gratis gebruiken. Zet de taal op de taal waarin je gaat schrijven (bijvoorbeeld Nederlands) en maak je zoekwoord niet te specifiek om veel opties te kunnen krijgen.

Concurrentieanalyse: Analyseer de websites van je concurrenten om te ontdekken welke zoekwoorden zij targeten. Je kunt gratis tools zoals SpyFu gebruiken om te zien welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken voor hun content en advertenties.

2. Effectieve copywriting

Zorg voor unieke, waardevolle en boeiende content die inspeelt op de behoeften van je doelgroep. Het schrijven van kwalitatief goede content zorgt ervoor dat bezoekers langer op je website blijven, wat positief is voor je SEO-ranking. Door effectieve copywriting toe te passen, kun je je content nog aantrekkelijker maken voor je lezers.

Copywriting tips om je content te verbeteren:

Schrijf krachtige en aantrekkelijke koppen: Een sterke kop trekt de aandacht van je lezers en moedigt hen aan om verder te lezen. Gebruik actiewoorden, stel vragen of maak gebruik van cijfers om je koppen interessanter te maken.

Gebruik storytelling: Mensen houden van verhalen. Door verhalen te gebruiken in je content, kun je een emotionele verbinding met je lezers opbouwen en hen beter betrekken bij je boodschap.

Spreek je doelgroep direct aan: Schrijf in de tweede persoon (je, jij, u) om je content persoonlijker en relevanter te maken voor je lezers. Dit helpt om een dialoog te creëren en je doelgroep het gevoel te geven dat je direct met hen communiceert.

Gebruik korte paragrafen en zinnen: Lange paragrafen en zinnen kunnen moeilijk te lezen zijn, vooral op mobiele apparaten. Houd je paragrafen en zinnen kort en eenvoudig om je content leesbaar en toegankelijk te maken. Op je website maak je een paragraaf meestal 3 tot 5 regels lang.

Maak gebruik van bullet points en genummerde lijsten: Opsommingstekens en genummerde lijsten helpen om complexe informatie op een overzichtelijke en gemakkelijk te begrijpen manier te presenteren. Gebruik ze om je content te structureren en je lezers te helpen snel de belangrijkste punten te vinden.

Voeg afbeeldingen, video’s en audio toe: Afbeeldingen, video's en andere multimedia-elementen kunnen je content aantrekkelijker en boeiender maken. Gebruik relevante afbeeldingen en multimedia om je boodschap te ondersteunen en je lezers geïnteresseerd te houden.

Probeer bijvoorbeeld te focussen op het oplossen van problemen van je lezers en pas deze copywriting tips toe om je content nog boeiender en effectiever te maken.

Download hier gratis deze blog als e-book

3. Gebruik koppen en subkoppen voor structuur

Een goed gestructureerde content maakt het gemakkelijker voor zoekmachines om je content te begrijpen en te indexeren. Bovendien verbetert het de leesbaarheid voor je bezoekers. Door koppen en subkoppen (H1, H2, H3, enz.) te gebruiken, kun je je content organiseren en hiërarchie aanbrengen. Als je een inhoudsopgave toe wilt voegen aan een blog zijn koppen en subkoppen onmisbaar.

Welke koppen en subkoppen gebruik je en waar?

H1-koppen: Gebruik één H1-kop per pagina of blogpost, meestal als de titel van je content. In WordPress wordt de titel van je blogpost of pagina automatisch als H1-kop ingesteld.

H2- en H3-koppen: Gebruik H2-koppen voor belangrijke secties of onderwerpen in je content, en H3-koppen voor subsecties of gerelateerde punten. Dit helpt om je content te organiseren en lezers te begeleiden door je tekst.

Toevoegen van koppen in WordPress: In de WordPress-editor (zowel de klassieke editor als de Gutenberg-editor) kun je eenvoudig koppen toevoegen door de gewenste tekst te selecteren en vervolgens het kopformaat te kiezen uit de vervolgkeuzelijst of de blokinstellingen. In de klassieke editor vind je de kopformaten in de werkbalk, terwijl je in de Gutenberg-editor het 'Heading'-blok kunt gebruiken en het gewenste kopformaat kunt selecteren in de blokinstellingen.

Gebruik zoekwoorden in koppen: Probeer je belangrijkste zoekwoorden op een natuurlijke manier op te nemen in je koppen en subkoppen, het liefst aan het begin van de zin. Dit helpt zoekmachines om te begrijpen waar je content over gaat en kan je SEO-ranking verbeteren.

Maak je koppen informatief en aantrekkelijk: Schrijf koppen die de inhoud van de betreffende sectie duidelijk beschrijven en die de aandacht van je lezers trekken. Dit helpt om de leesbaarheid te verbeteren en je bezoekers geïnteresseerd te houden.

4. Strategisch linken

Interne en externe links zijn belangrijk voor SEO, omdat ze je bezoekers helpen om gemakkelijker door je website te navigeren en omdat ze zoekmachines informatie geven over de relatie tussen verschillende pagina's en websites.

Interne links verbinden pagina's en berichten op je eigen website met elkaar. Dit helpt bij het verspreiden van linkwaarde (link equity) door je website en zorgt voor een betere indexering door zoekmachines. Bij het toevoegen van interne links in WordPress kun je gebruikmaken van de linkfunctie in de editor om eenvoudig naar andere relevante pagina's of berichten te linken. Probeer bijvoorbeeld een link toe te voegen naar andere artikelen binnen je site die relevant zijn voor het onderwerp waar je over schrijft.

Als je een website hebt met veel jargon, leg dan een aparte kennisbank aan en link begrippen (moeilijke woorden) naar de uitleg in de kennisbank. Zo is je site nog steeds interessant voor mensen die zich op hetzelfde niveau bevinden, maar is het ook nog te volgen voor beginners in jouw vakgebied.

Sitemap in WordPress: Een sitemap is een bestand waarin je de structuur van je website weergeeft, inclusief alle pagina's en berichten. Dit helpt zoekmachines om je content beter te indexeren en te begrijpen.

In WordPress kun je eenvoudig een sitemap genereren met behulp van een SEO-plugin zoals Yoast SEO. Nadat je Yoast SEO hebt geïnstalleerd en geactiveerd, genereert de plugin automatisch een sitemap voor je website. Je kunt je sitemap vinden door '/sitemap_index.xml' of ‘/sitemap.xml’ toe te voegen aan je domein (bijvoorbeeld 'https://jouwdomein.nl/sitemap_index.xml').

Vergeet niet om je sitemap in te dienen bij Google Search Console, zodat Google op de hoogte is van je sitemap en je website sneller en efficiënter kan indexeren.

Externe links zijn links naar andere websites. Het is belangrijk om externe links te gebruiken die voldoen aan de volgende criteria om beter te ranken in Google:

Relevantie: Zorg ervoor dat de externe links die je opneemt in je content relevant zijn voor het onderwerp en de context van je artikel. Dit helpt je lezers om aanvullende waardevolle informatie te vinden en verbetert de gebruikerservaring. Je kan bijvoorbeeld ook links naar Wikipedia pagina’s toevoegen om de achtergrond van een bepaald topic beter te laten begrijpen door je lezers.

Autoriteit: Link naar betrouwbare en gezaghebbende websites. Het linken naar websites met een hoge autoriteit kan je eigen website helpen om meer autoriteit op te bouwen in de ogen van zoekmachines, denk hierbij aan nieuwssites en andere grote platformen.

Nofollow-attribuut: Gebruik het 'nofollow'-attribuut binnen Yoast voor links naar websites met een lage autoriteit of links die niet direct gerelateerd zijn aan je content. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines deze links niet volgen en geen linkwaarde doorgeven, wat je SEO-ranking kan beschermen.

Door strategisch interne en externe links te gebruiken, verbeter je de gebruikerservaring op je website en geef je zoekmachines aanvullende informatie over de relatie tussen je content en andere websites, wat uiteindelijk helpt bij het verbeteren van je SEO-ranking.

5. Verbeter de laadtijd van je website

Een snelle laadtijd van je website is belangrijk voor zowel gebruikerservaring als SEO. Zoekmachines zoals Google geven de voorkeur aan websites die snel laden, omdat dit zorgt voor een betere ervaring voor hun gebruikers.

Bezoekers zullen ook sneller geneigd zijn om je website te verlaten als de laadtijd te lang duurt. Probeer als algemene richtlijn minder dan 2 seconden laadtijd aan te houden, sneller is hier natuurlijk beter.

Zo kan je de laadtijd van je website verbeteren:

 • Google PageSpeed Insights: Gebruik Google PageSpeed Insights om de snelheid van je website te analyseren en aanbevelingen te krijgen voor het verbeteren van de prestaties. Voer je website-URL in op de PageSpeed Insights-website en volg de suggesties die worden gegeven om je laadtijd te optimaliseren.
 • WP Rocket: WP Rocket is een (betaalde) krachtige en gebruiksvriendelijke caching-plugin voor WordPress. Door caching in te schakelen, kan je website sneller laden voor terugkerende bezoekers. WP Rocket helpt ook bij het optimaliseren van je HTML-, CSS- en JavaScript-bestanden, het uitstellen van het laden van afbeeldingen en het beheren van browsercaching.
 • Afbeeldingsoptimalisatie: Grote afbeeldingen kunnen de laadtijd van je website aanzienlijk vertragen. Gebruik afbeeldingsoptimalisatie-plugin Smush om de bestandsgrootte van je afbeeldingen te verkleinen zonder de beeldkwaliteit aan te tasten.
 • Content Delivery Network (CDN): Een CDN is een netwerk van servers die zijn geoptimaliseerd voor het snel leveren van webcontent. Door je website met een CDN te verbinden, kunnen bezoekers je content sneller laden, ongeacht hun geografische locatie. Er zijn verschillende betaalbare CDN-aanbieders, zoals Cloudflare en KeyCDN, die eenvoudig te integreren zijn met WordPress. Meld je aan bij een CDN-provider, volg hun instructies voor het instellen van je CDN en update je DNS-instellingen om je website sneller te maken voor bezoekers wereldwijd.

6. Een mobielvriendelijke website

Het hebben van een mobielvriendelijke website is essentieel voor een goede SEO-ranking, aangezien een groot deel van het internetverkeer tegenwoordig afkomstig is van mobiele apparaten. Bovendien geeft Google de voorkeur aan websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten in de zoekresultaten.

 • Responsive WordPress-thema's: Kies een responsive WordPress-thema dat zich automatisch aanpast aan verschillende schermgroottes en -resoluties. Thema's zoals Thrive Themes, Divi en Elementor zijn speciaal ontworpen om goed te werken op zowel desktop- als mobiele apparaten. Deze thema's bieden eenvoudige opties en instellingen om ervoor te zorgen dat je website er goed uitziet en functioneert op alle apparaten, zonder dat je extra technische vaardigheden nodig hebt.
 • Test je website op mobiele apparaten: Controleer regelmatig hoe je website eruit ziet en werkt op mobiele apparaten. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de mobiele weergave in de WordPress Customizer of tools zoals Google's Mobile-Friendly Test om te zien of je website voldoet aan de mobiele vriendelijkheidscriteria van Google.
 • Gebruik mobielvriendelijke plugins: Zorg ervoor dat de plugins die je gebruikt op je WordPress-website mobielvriendelijk zijn. Sommige plugins kunnen conflicten veroorzaken of de prestaties van je website op mobiele apparaten negatief beïnvloeden. Kies plugins die regelmatig worden bijgewerkt en die compatibel zijn met de nieuwste versies van WordPress en mobiele browsers.
 • Optimaliseer de navigatie en leesbaarheid: Een goede mobiele gebruikerservaring vereist een eenvoudige en duidelijke navigatie, evenals een leesbare tekstgrootte en voldoende contrast tussen tekst en achtergrond. Gebruik de instellingen in je thema of de WordPress Customizer om de navigatie en het ontwerp van je website aan te passen voor een betere mobiele ervaring.

7. Gebruik SEO-plugins zoals Yoast SEO

SEO-plugins kunnen je helpen om je website beter te optimaliseren voor zoekmachines en je ranking te verbeteren. Een van de meest populaire en gebruiksvriendelijke SEO-plugins voor WordPress is Yoast SEO.

Zo installeer je Yoast SEO:

 1. 1
  Ga naar je WordPress-dashboard en klik op 'Plugins' in het zijmenu.
 2. 2
  Klik op 'Nieuwe toevoegen' en zoek naar 'Yoast SEO' in de zoekbalk.
 3. 3
  Zoek de Yoast SEO-plugin in de zoekresultaten en klik op 'Nu installeren'.
 4. 4
  Nadat de installatie is voltooid, klik je op 'Activeren' om de plugin te activeren.

Belangrijkste functies van Yoast SEO:

 • Focus keyphrase: Met Yoast SEO kun je een focus keyphrase instellen voor elk bericht of elke pagina op je website. De plugin analyseert je content en geeft suggesties over hoe je de keyphrase effectiever kunt gebruiken, zoals het toevoegen van de keyphrase in je titels, metabeschrijving en koppen.
 • Leesbaarheidsanalyse: Yoast SEO beoordeelt de leesbaarheid van je content op basis van verschillende criteria, zoals zinslengte, overgangswoorden en passief taalgebruik. De plugin geeft je tips om de leesbaarheid van je content te verbeteren, wat de gebruikerservaring en je SEO-ranking kan bevorderen.
 • Metabeschrijving en titel: Yoast SEO helpt je bij het optimaliseren van je paginatitels en metabeschrijvingen. De plugin geeft een voorbeeld van hoe je titel en beschrijving eruitzien in de zoekresultaten en helpt je om ze aan te passen binnen de aanbevolen lengte.
 • XML-sitemap: Yoast SEO genereert automatisch een XML-sitemap voor je website, wat helpt bij het verbeteren van de indexering van je pagina's en berichten door zoekmachines. Je kunt je sitemap vinden door '/sitemap_index.xml' of ‘/sitemap.xml’ toe te voegen aan je domein (bijvoorbeeld https://jouwdomein.nl/sitemap_index.xml').
 • Breadcrumbs: Yoast biedt ook ondersteuning voor het toevoegen van breadcrumbs aan je website. Breadcrumbs helpen gebruikers om gemakkelijker door je website te navigeren en geven zoekmachines meer context over de structuur van je website.

8. Optimaliseer je meta-beschrijvingen

Een meta-beschrijving is een korte samenvatting van de inhoud van een webpagina die wordt weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines. Hoewel meta-beschrijvingen geen directe invloed hebben op je SEO-ranking, kunnen ze wel de click-through-rate (CTR) van je website beïnvloeden.

Goede meta-beschrijvingen moedigen gebruikers aan om op je website te klikken en kunnen op die manier bijdragen aan een betere ranking in de zoekresultaten.

Tips om effectieve meta-beschrijvingen te maken en ze toe te passen in Yoast SEO:

 • Wees beknopt: Houd je meta-beschrijvingen kort en krachtig. Idealiter moeten ze tussen de 50 en 160 tekens lang zijn om ervoor te zorgen dat ze volledig worden weergegeven in de zoekresultaten.
 • Gebruik je focus keyphrase: Zorg ervoor dat je focus keyphrase in de meta-beschrijving wordt opgenomen. Dit helpt gebruikers en zoekmachines te begrijpen waar je pagina over gaat.
 • Maak het aantrekkelijk: Schrijf een beschrijving die de aandacht van gebruikers trekt en hen overtuigt om op je link te klikken. Gebruik krachtige en actiegerichte taal om bezoekers te motiveren je website te bezoeken.
 • Uniek voor elke pagina: Zorg ervoor dat elke pagina op je website een unieke meta-beschrijving heeft. Dit helpt zoekmachines om onderscheid te maken tussen verschillende pagina's op je website en voorkomt dat ze als dubbele content worden beschouwd.

Tips om effectieve meta-beschrijvingen te maken en ze toe te passen in Yoast SEO:

 1. 1
  Ga naar je WordPress-dashboard en open het bericht of de pagina die je wilt optimaliseren.
 2. 2
  Scroll naar beneden naar de Yoast SEO-metabox onder de content editor.
 3. 3
  Klik op het tabblad 'SEO' en zoek naar het gedeelte 'Snippetvoorbeeld'.
 4. 4
  Klik op 'Bewerken snippet' en vul het veld 'Meta-beschrijving' in met je geoptimaliseerde meta-beschrijving.

Chat GPT gebruiken om goede meta-beschrijvingen te schrijven:

Je kunt Chat GPT gebruiken om je te helpen bij het schrijven van effectieve meta-beschrijvingen. Voer de link naar de pagina in die je wilt optimaliseren en vraag Chat GPT om een beknopte en aantrekkelijke meta-beschrijving te schrijven met de focus keyphrase. Je kunt dan de gegenereerde meta-beschrijving aanpassen en toepassen in Yoast SEO, zoals hierboven beschreven.

Prompt:

Hi! Ik heb hulp nodig bij het schrijven van een effectieve meta-beschrijving voor de volgende webpagina: [voeg hier de URL van de webpagina in]. De focus keyphrase voor deze pagina is "[voeg hier de focus keyphrase in]". Kun je een beknopte en aantrekkelijke meta-beschrijving schrijven die de focus keyphrase bevat en
gebruikers aanmoedigt om op de link te klikken?


Vervang "[voeg hier de URL van de webpagina in]" met de daadwerkelijke URL van je webpagina en "[voeg hier de focus keyphrase in]" met de gewenste focus keyphrase. Chat GPT zal vervolgens een meta-beschrijving genereren die je kunt aanpassen en toepassen op je webpagina met behulp van Yoast SEO.

9. Schema markup voor gestructureerde gegevens

Schema markup is een vorm van gestructureerde gegevens die zoekmachines helpt om je content beter te begrijpen en de juiste informatie in de zoekresultaten weer te geven. Het toevoegen van schema markup aan je website kan je zichtbaarheid in de zoekresultaten verbeteren en je SEO-ranking positief beïnvloeden.

Content waarvoor schema markup waardevol is:

 • Artikelen en blogposts: Gebruik schema markup om zoekmachines te informeren over de auteur, publicatiedatum en andere relevante informatie van je artikelen en blogposts.
 • Recepten: Schema markup helpt bij het weergeven van receptinformatie, zoals kooktijd, ingrediënten en beoordelingen, direct in de zoekresultaten.
 • Evenementen: Voeg schema markup toe aan evenementen pagina's om belangrijke details zoals locatie, datum en tijd te benadrukken in de zoekresultaten.
 • Producten en e-commerce: Schema markup kan zoekmachines helpen om productinformatie, zoals prijs, voorraadstatus en beoordelingen, beter te begrijpen en weer te geven in de zoekresultaten.
 • Lokale bedrijven: Gebruik schema markup om informatie over je lokale bedrijf, zoals adres, telefoonnummer en openingstijden, te verstrekken aan zoekmachines.

Gratis WordPress-plugins voor schema markup:

 • Schema & Structured Data for WP & AMP: Deze plugin biedt een eenvoudige manier om schema markup toe te voegen aan je WordPress-website en ondersteunt een breed scala aan schema-typen. Het werkt ook met Accelerated Mobile Pages (AMP).
 • All In One Schema Rich Snippets: All In One Schema Rich Snippets is een gebruiksvriendelijke plugin die je helpt om schema markup toe te voegen voor verschillende contenttypen, zoals artikelen, evenementen, recepten en producten.
 • WP SEO Structured Data Schema: Deze plugin biedt een eenvoudige interface om schema markup toe te voegen aan je WordPress-website. Het ondersteunt een breed scala aan schema-typen, waaronder lokale bedrijven, artikelen, evenementen en producten.

10. Monitoring

Het is belangrijk om je SEO-prestaties regelmatig te monitoren en je strategie aan te passen op basis van de resultaten. Dit helpt je om op de hoogte te blijven van de voortdurende veranderingen in de zoekmachine-algoritmen en om je website te optimaliseren voor een betere ranking.

Je kunt Google Analytics 4 en Google Search Console gebruiken om de voortgang van je SEO-prestaties te volgen en je ranking te monitoren:

Google Analytics 4 is een analysetool die je inzicht geeft in het verkeer op je website. Het helpt je te begrijpen waar je bezoekers vandaan komen, welke pagina's ze bezoeken en hoe lang ze op je site blijven. Met Google Analytics 4 kun je ook doelen instellen om conversies en andere belangrijke prestatie-indicatoren te meten. Je kunt Google Analytics 4 instellen door je aan te melden voor een gratis account en de trackingcode op je WordPress-website te plaatsen.

Google Search Console is een gratis tool die je helpt om de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google te monitoren en te optimaliseren. Je kunt Google Search Console gebruiken om je website te verifiëren, je sitemap in te dienen, crawl-fouten te identificeren en veel meer. Bovendien geeft het je inzicht in de zoektermen waarvoor je website momenteel wordt gerangschikt, evenals de klikken, vertoningen en gemiddelde positie voor elk van die zoektermen.

Conclusie

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) een essentieel aspect van het bouwen en onderhouden van een succesvolle website. Door deze eenvoudige maar effectieve SEO-tips toe te passen op je website, kun je de online zichtbaarheid van je site verbeteren en meer bezoekers en potentiële klanten aantrekken.

SEO is een doorlopend proces en het is belangrijk om regelmatig je website te optimaliseren en bij te werken om relevant en vindbaar te blijven voor zoekmachines.

Of je nu een beginner bent of een ervaren professional, deze tips bieden je waardevolle inzichten die je kunt gebruiken om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines.

Door zoekwoorden, copywriting, interne en externe links, laadtijden, mobielvriendelijk design, Yoast SEO, metabeschrijvingen, schema markup en het monitoren van je voortgang te optimaliseren, ben je goed op weg om je online aanwezigheid te versterken.

Veel succes!

Download hier gratis deze blog als e-book

trisha

Over de auteur

Patricia van der Stek, oprichter van trisha.nl, is een gepassioneerde online marketeer en professionele nerd met jarenlange ervaring in het helpen van bedrijven en zelfstandige professionals om hun online aanwezigheid te verbeteren en hun doelen te bereiken. Gedreven door creativiteit en technologie, deelt ze haar kennis en expertise op trisha.nl in de vorm van praktische tips, tutorials en inspirerende artikelen, en blijft ze altijd op zoek naar innovatieve manieren om ondernemers te helpen slagen in de steeds veranderende digitale wereld.

Patricia van der Stek

Ontdek welke weggever past bij jouw bedrijf

Chat openen
Hey! Waar kan ik je mee helpen?