Nieuwe functies in ChatGPT 4 (update 10 november ‘23)


Deze update is alleen beschikbaar voor de gebruikers met een betaald (Plus) abonnement van OpenAI’s ChatGPT.


Zodra je inlogt krijg je direct een popup te zien met de nieuwe mogelijkheden. Chat GPT kan nu in dezelfde chat gesprekken met je hebben, afbeeldingen genereren, surfen op het web en meer.

Een blog schrijven met ChatGPT 4

Stel je voor dat je een blog gaat schrijven met ChatGPT 4. Je doet je zoekwoorden onderzoek, stelt je stijl en tone of voice vast en laat een blog genereren die ook echt gelezen wordt door je bezoekers.

De blog laat je schrijven terwijl de SEO meteen geregeld wordt, de headings staan meteen goed, direct daarna laat je titel(variaties) maken en een meta-beschrijving zodat je blog meteen klaar is voor publicatie.

Prompt titelvariaties:

Hey! Ik ben een blog aan het maken en ik heb wat titelvariaties nodig, zou je me kunnen helpen? Alvast bedankt!

Prompt meta-beschrijving:

Zou je ook de metabeschrijving kunnen maken voor Yoast? Alvast bedankt!

Nu nog een (of meerdere) afbeeldingen en je blog kan online. Normaal zou ik de afbeelding in Canva maken, maar met de nieuwe update kan je in dezelfde chat je afbeelding bij je blog laten genereren. ChatGPT 4 weet al waar het artikel over gaat, dus je kan direct hierbij een passende (liggende) afbeelding laten maken, zonder dat je van programma hoeft te wisselen.

Prompt liggende blog afbeelding:

Zou je er ook een liggende afbeelding bij kunnen maken?

Perfect, je blogpost is nu zo goed als klaar, maar deze moet natuurlijk ook nog gepromoot worden op je sociale media. Omdat je chat nu al zo ver gevoed is met de informatie van je blog en jouw stijl en tone of voice ook al bekend zijn, kan je direct door met het laten maken van je sociale media bericht.

Prompt sociale media bericht:

Kan je voor mij een bericht maken waarin ik deze blog kan presenteren op sociale media? Graag in dezelfde stijl en tone of voice als de blog. Alvast bedankt!

Prompt sociale media afbeelding:

Kan jij voor mij een vierkante afbeelding maken voor bij deze sociale media post? Alvast bedankt!

Nu heb je in zeer beperkte tijd een blog geschreven, een uitgelichte afbeelding gemaakt en een social media bericht met afbeelding gegenereerd - zonder uit ChatGPT te gaan.

Wil je weten hoe je écht goede blogs kan schrijven met ChatGPT? Bekijk dan ook eens de Blogs For Business training voor ChatGPT 4. Deze training is als bonus inbegrepen in het Boost Je Bedrijf Online Programma.

Mocht je het je afvragen, deze blog heb ik zelf geschreven - zonder hulp van AI 🙂

Switchen van ChatGPT 3.5 naar Chat 4 & Plugins gebruiken

De gratis versie van ChatGPT (3.5) wordt nu gepromoot om te gebruiken voor je alledaagse werkzaamheden. Je kan nu switchen tussen de verschillende versies door op het ChatGPT logo te klikken, op deze manier kan je nu ook de de plugins bereiken en aan of uit zetten.

Als je klikt op “Plugins” kan je naar beneden scrollen om naar de Plugin store te gaan. Je kan maximaal twee plugins per keer actief hebben in één bepaalde chat.

GPT’s binnen ChatGPT

Met de update is er ook een nieuwe omgeving vrijgekomen, namelijk de Explore tab. Hier zie je specifieke GPT’s (Generative Pretrained Transformer) wat een soort mini programma’s zijn binnen de ChatGPT omgeving.

Klik op “Explore” links bovenin om de GPT’s te kunnen bekijken.

N.b. Omdat ik OpenAI gebruik vanuit een zakelijk oogpunt, leg ik alleen de GPT’s uit in deze blog die interessant zijn voor ondernemers.

Zodra je kiest voor een specifieke GPT, krijg je alle features die deze specifieke GPT’s je kunnen bieden. Naar verwachting komen er snel meer en gebruikers kunnen ook hun eigen GPT’s maken door bovenaan de lijst te kiezen voor “+ Create a GPT (nog niet voor iedereen beschikbaar).

GPT - DALLE

Met DALLE kan je afbeeldingen maken in de breedste zin van het woord. Liggend, staand, vierkant - alles kan. De teksten zijn soms nog wat lastig te ontcijferen en handen moeten altijd nagekeken worden op juistheid (tel de vingers).

Hoe werkt DALLE?

Open https://chat.openai.com/ klik op Explore en kies voor DALL-E.

Je kan in de chat met DALLE in je eigen taal praten, hij verstaat ook goed Nederlands en dit is lang niet met alle image generators het geval.

Vertel wat je graag zou willen op de foto, welke stijl of kleuren je wilt gebruiken en hoe de oriëntatie moet zijn van de afbeelding. Twijfel je over hoe je jouw prompt moet formuleren? Vraag het dan aan DALLE en je krijgt hulp bij het maken van je prompt (opdracht).

Voorbeeld prompt:

Hey! Kan je voor mij een afbeelding maken van een bruidslocatie aan het strand? Zonder personen op de foto graag. Ik wil graag een bohemian sfeer in de foto. De afbeelding graag in liggend formaat. Alvast bedankt!

Resultaat:

GPT - Data Analysis

Met Data Analysis kan je elk bestand uploaden en laten analyseren. Ontdek trends en analyseer de gegevens zoals je wilt. Voor het voorbeeld heb ik mijn post sitemap opgeslagen als .xlsx (Excel) bestand en geüpload.

Hoe werkt Data Analysis?

Open https://chat.openai.com/ klik op Explore en kies voor Data Analysis.

Upload een bestand naar keuze (ik heb een Excel bestand gebruikt).

Zodra het bestand geüpload is, wordt het bestand geïnspecteerd, welke data het is, hoeveel kolommen etc.

Je kan nu al je vragen stellen over het document en de data laten analyseren op de manier die je wenst.

Voorbeeld prompt:

Dit bestand bevat al mijn blogs, kan je uitrekenen hoeveel tijd er gemiddeld tussen elke blog zit?

Resultaat:

GPT - Coloring Book Hero

Deze GPT kan je gebruiken om kleurplaten te maken, de GPT gaat er standaard vanuit dat je een kleurplaat wilt laten genereren voor kinderen, maar kleurplaten voor volwassenen zijn veel beter te verkopen op een platform zoals Etsy.

Lees hier meer over het verkopen van digitale producten op Etsy.

Hoe werkt Coloring Book Hero?

Open https://chat.openai.com/ klik op Explore en kies voor Coloring Book Hero.

Voorbeeld prompt:

Kan je voor mij een kleurplaat maken voor volwassenen in zwart wit?

Resultaat:

Kleurplaten voor volwassenen kan je dus prima verkopen als een laagdrempelig digitaal product. De complexere prompts staan voor je klaar in de training “Digitale producten maken en verkopen”.

Je kan hiermee o.a. dit soort afbeeldingen genereren in een handomdraai:

Wil je precies leren hoe je digitale producten kan maken en verkopen (via Shopify, WooCommerce, Plug and Pay en Etsy)? Schrijf je dan in voor de training, de earlybird aanbieding is slechts € 27,- incl btw.

Je krijgt deze training als bonus in het Boost Je Bedrijf Online Programma incl. live calls en ondersteuning in de community.

Wat was voor jou dé GPT die je zelf zou willen gaan gebruiken?

trisha

Over de auteur

Patricia van der Stek, oprichter van trisha.nl, is een gepassioneerde online marketeer en professionele nerd met jarenlange ervaring in het helpen van bedrijven en zelfstandige professionals om hun online aanwezigheid te verbeteren en hun doelen te bereiken. Gedreven door creativiteit en technologie, deelt ze haar kennis en expertise op trisha.nl in de vorm van praktische tips, tutorials en inspirerende artikelen, en blijft ze altijd op zoek naar innovatieve manieren om ondernemers te helpen slagen in de steeds veranderende digitale wereld.

Patricia van der Stek

Ontdek welke weggever past bij jouw bedrijf

Chat openen
Hey! Waar kan ik je mee helpen?