Midjourney Startersgids

Wow, dat was het eerste wat ik dacht toen ik kennismaakte met MidJourney. De afbeeldingen waren toen al op zo’n hoog niveau - en dit was in november 2022.

Inmiddels zijn we aangekomen bij versie 6, hiermee is MidJourney veel toegankelijker geworden voor het gewone publiek. Tijd voor een uitgebreide startergids dus.

Wat is MidJourney?

MidJourney is een (AI) afbeeldingen generator die (voornamelijk) via Discord werkt. Na het aanmaken van een gratis account op Discord kan je een abonnement nemen op MidJourney om zelf afbeeldingen te laten genereren.

Je kan het zo moeilijk maken (of makkelijk) als je zelf wilt. Van een simpele opdracht (prompt) zoals “vaas met rozen” tot een opdracht waarin je de lichtbron, camera, lens en alles eromheen beschrijft.

MidJourney genereert vervolgens vier afbeeldingen waar je uit kan kiezen. Omdat MidJourney geen gratis accounts meer biedt, zijn alle afbeeldingen van jou om (zakelijk) te gebruiken zoals je wenst.

MidJourney kan verschillende kunststijlen inzetten, hyperrealistische fotografie nabootsen, tekeningen maken, clipart, logo’s of hele website ontwerpen voor je maken - en dit is pas het tipje van de ijsberg. Jouw fantasie is letterlijk de grens voor wat MidJourney kan doen.

Wat kan er niet met MidJourney?

MidJourney heeft een paar kleine regels, waaronder dat je geen “jerk” mag uithangen - lijkt me logisch. Je kan daarnaast soms tegen het feit aanlopen dat sommige prompts als onzedelijk beschouwd worden.

Kort gezegd, je mag geen opruiende, verontrustende, pornografische of bloederige afbeeldingen maken.

Toen ik bezig was met een clipart cocktailbundel te maken, vroeg ik om een Pornstar Martini. Deze werd ook niet uitgevoerd. In zo’n geval kan je een menselijke beoordeling aanvragen en zal je prompt alsnog uitgevoerd worden zodra hij goedgekeurd is.

Starten met MidJourney

Om MidJourney te gebruiken, heb je een gratis Discord account nodig.
Heb je deze nog niet, dan kan je hier de (Engelse) uitleg vinden voor het maken van je eigen Discord account. Je hebt een geldig telefoonnummer nodig om je account aan te maken en te verifieren.

MidJourney heeft helaas geen gratis plannen meer en ook geen trial, je bent dus meteen verplicht een abonnement te nemen. Dit kan al vanaf $10 per maand en is maandelijks opzegbaar en aanpasbaar.

Via https://www.midjourney.com/account/ kan je een abonnement nemen op een van de plannen. Je kan momenteel betalen met een creditcard of PayPal, in sommige regio’s zijn er ook andere betaalmethoden beschikbaar.

Mocht je je plan willen opzeggen, dan kan dat ook via deze pagina.

Als je een plan hebt genomen, kan je MidJourney gaan toevoegen aan jouw Discord.

Open Discord via de app of de browser en klik op het + (1) icoon aan de linkerkant. 

Klik op Join a server (2) en plak de link voor de MJ server (http://discord.gg/midjourney),
klik op Join Server.

MidJourney gebruiken

Als je toegevoegd bent aan de server kan het heel overweldigend lijken.

Aan de linkerzijde zie je alle kanalen en overal lijkt wat te gebeuren. Alleen de newbie en general kanalen zijn geschikt voor beginners.

In deze kanalen kan je meteen starten met afbeeldingen laten genereren. Het nadeel hiervan, vind ik, is dat iedereen in dat kanaal je afbeelding kan zien (en daarmee ook je prompt kan kopiëren).

Je kan ook via de privé chat afbeeldingen laten genereren, persoonlijk is dat mijn favoriet. Je hoeft dan ook niet te zoeken tussen alle afbeeldingen welke van jou zijn.

MidJourney prompten via de privé chat

Ga naar een kanaal zoals Newbie-#. Zoek tot je de MidJourney bot tegenkomt en klik op de naam.

Er opent nu een apart scherm waar je de informatie van de bot kunt lezen, helemaal onderaan staat Message @MidJourney Bot.

 
Vul hier bijvoorbeeld “ Hoi” in en druk op Enter.

Je scherm verspringt nu direct naar de privé chat. Alles wat je hier schrijft zal alleen voor jou zichtbaar zijn. 

Algemene voorwaarden accepteren

Je krijgt ergens de vraag (voor of na het genereren van je eerste afbeelding) of je de algemene voorwaarden wilt accepteren. Heel simpel, accepteer je niet, dan kan je het niet gebruiken. Klik op Accept ToS om verder te kunnen.

/Imagine gebruiken om afbeeldingen te genereren

Alles binnen MidJourney wordt aangestuurd door commando’s. /Imagine is daarvan de meest gebruikte, deze heb je nodig om afbeeldingen te maken.

Je kan alle talen gebruiken binnen MidJourney, en ook switchen van taal in een prompt. Een prompt is de aanduiding die we gebruiken voor een opdracht.

Typ /imagine in de chat, plakken werkt niet. Daarna komt er prompt achter je tekst te staan en kan je intypen wat je wilt.

We gaan even terug naar het eerste voorbeeld wat ik hierboven gaf.

Schrijf in de chat /imagine en dan vaas met rozen

Druk op enter.

De bot gaat nu voor je aan het werk, het kan even duren voordat je verzoek is uitgewerkt.

Ondanks dat ik geen parameters (andere dingen waar rekening mee moet worden gehouden) heb aangegeven, zijn de eerste resultaten al echt verbluffend.

De knoppen in MidJourney

Onder de afbeelding zie je verschillende knoppen staan. 

De U knoppen waren voor het verbeteren van de kwaliteit van de afbeelding (upscalen). In versie 6 worden ze alleen nog gebruikt om afbeeldingen uit te zonderen.

U1 zal de eerste afbeelding uitzonderen, U4 de laatste afbeelding rechtsonder.

De V knoppen zijn om een beperkte variatie te laten genereren. De afbeelding blijft in essentie hetzelfde, maar er zullen kleine verschillen gegenereerd worden.

De blauwe knop (re-roll of re-run) zal dezelfde prompt nog een keer uitvoeren.

De afbeeldingen die je al gegenereerd hebt, zullen blijven bestaan. De prompt wordt opnieuw uitgevoerd, maar zal niets doen met de afbeeldingen die in de chat staan.

Aanpassen of verbeteren van je afbeelding

Nadat je een afbeelding hebt gekozen met de U knop, komt er een uitgezonderde versie in de chat te staan. Deze is gegenereerd op 1024 x 1024 pixels, tenzij je anders hebt gespecificeerd in je prompt. Met deze uitgezonderde versie krijg je ook nieuwe opties.

Klik op een van de U-knoppen onder je afbeelding.

Upscale (Subtle) zal je afbeelding verbeteren, zonder zichtbaar aan te passen. Er komen meer pixels (PPI) in de afbeelding waardoor de kwaliteit beter blijft als je hem zou vergroten of printen.

Upscale (Creative) zal je afbeelding ook verbeteren door meer pixels toe te voegen, maar zal ook kleine aanpassingen doen aan je afbeelding door meer details toe te voegen.

Vary (Subtle) zal variaties maken op deze afbeelding met kleine aanpassingen.

Vary (Strong) zal variaties maken op deze afbeelding die flinke verschillen hebben ten opzichte van de originele afbeelding.

Vary (Region) laat je een gebied in de afbeelding selecteren waarbinnen een nieuw deel gegenereerd wordt. Zoals een van de rozen die je zou willen veranderen.

De zoom knoppen spreken voor zich, hiermee zoom je 2x, 1,5x of een zelf gewenst getal uit.

De pijtjes (Pan) laten de afbeelding aan die zijde uitbreiden, je kan aan beide zijden ernaast iets laten genereren, erboven of beneden. De afbeelding wordt dan groter en de maat (aspect ratio) verandert daarmee.

Het hartje geeft een favoriet aan de afbeelding, daar kan je bij het downloaden op selecteren zodat je jouw favoriete afbeeldingen sneller kunt terugvinden.

Met de Web knop ga je direct naar jouw MidJourney galerij waar je al je afbeeldingen kan vinden.

Jouw afbeeldingen opslaan (en terugvinden)

Je kan op de afbeelding klikken en openen in je browser. Vervolgens klik je op de rechtermuisknop en kies je opslaan als.

Onder de afbeelding kan je ook klikken op de Web knop om direct naar je galerij te gaan.

Wil je op een later tijdstip al je afbeeldingen zien, dan ga je naar https://www.midjourney.com/account en klik je op My images.

* Met de nieuwe Alpha update kan je de afbeeldingen terugvinden onder Archive op deze pagina.

Aan de zijkant kan je filteren op de afbeeldingen die je uitgezonderd hebt (upscales) of degene die je een hartje hebt gegeven (Liked) en nog veel meer.

Rechten van je afbeeldingen

Je mag de afbeeldingen die je hebt gemaakt tijdens het hebben van een betaald plan vrij gebruiken zoals jij wilt. De uitzondering is voor grote bedrijven die meer dan 1 miljoen US Dollar omzet per jaar genereren, dan moet er verplicht een Pro of Mega plan worden afgenomen.

Je mag dus gewoon de afbeeldingen verkopen, gebruiken in je producten, op je website, afdrukken op t-shirts. Go for it!

De nieuwe training komt eraan!

De verwachting is dat in juni (2024) de nieuwe training over Midjourney vrijgegeven wordt. Inclusief een uitgebreide bibliotheek zodat je niet zelf hoeft te verzinnen wat je kan genereren. 

Je kan hier prompts vinden voor productfotografie, clipart, foto achtergronden en nog heel veel meer.

Wil je op de hoogte gehouden worden over de training en een seintje krijgen wanneer hij gelanceerd wordt? Schrijf je dan hieronder in en ik stuur je een bericht zodra er meer informatie beschikbaar is.

trisha

Over de auteur

Patricia van der Stek, oprichter van trisha.nl, is een gepassioneerde online marketeer en professionele nerd met jarenlange ervaring in het helpen van bedrijven en zelfstandige professionals om hun online aanwezigheid te verbeteren en hun doelen te bereiken. Gedreven door creativiteit en technologie, deelt ze haar kennis en expertise op trisha.nl in de vorm van praktische tips, tutorials en inspirerende artikelen, en blijft ze altijd op zoek naar innovatieve manieren om ondernemers te helpen slagen in de steeds veranderende digitale wereld.

Patricia van der Stek

Ontdek welke weggever past bij jouw bedrijf

Chat openen
Hey! Waar kan ik je mee helpen?