De wekelijkse boodschappen uitdaging
Op zaterdag doe ik altijd de boodschappen voor de hele week, dan gaat ook echt het overgrote deel van m’n boodschappen budget er doorheen. Gewapend met minimaal één kind en een boodschappenlijstje bezoek ik de supermarkten in de hoop deze week weer voedzame, relatief snelle maaltijden op tafel te zetten die gezond zijn en niet te duur.. Pff, oh my..
Waarschijnlijk voer je zelf ook steeds het gevecht, gezonde dingen zijn duur, goedkope dingen zijn ongezond en elke dag patat eten vinden de kinderen geweldig – maar is gewoon geen optie. Welkom bij de club van worstelende mama’s.
Voordat ik boodschappen ga doen, maak ik een boodschappenlijstje. Als je de supermarkt induikt zonder lijstje is de kans groot dat je een heleboel spullen koopt, je kast vervolgens uitpuilt en je deze week voor de open deuren staat en je bedenkt dat je “eigenlijk niets in huis hebt”. Klinkt bekend? Jep, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt.
Ik begin met twee a4tjes papier, een voor het weekmenu en een voor de boodschappen. Gedurende de week hangt er een lijst op de koelkast met de gerechten waaruit gekozen kan worden.
Als ik na een dag werken nog moet gaan verzinnen wat we moeten gaan eten dan:
1) ben ik inspiratieloos en eindigen we bij de Mac,
2) heb ik geen zin meer om te koken en eindigen we bij de Mac
Dus vandaar een menu lijstje. Simpel idee, werkt geweldig – en is nog goed voor de lijn ook.
Terug naar de A4-tjes. Eerst kijk ik wat er nog in huis is en hoe ik dat kan verwerken in een gerecht. Zo hoef je niet zoveel weg te gooien en blijft de inhoud van je (koel)kast nog enigszins overzichtelijk. De ingrediënten die ik mis voor de zojuist bedachte recepten, schrijf ik meteen op het lijstje – anders weet ik het over vijf minuten niet meer. Daarna moeten de overige gerechten nog verzonnen worden.
Ik shop meestal bij de AH, LIDL en Kruidvat, dus die folders kijk ik in – de rest zou me waarschijnlijk alleen maar verleiden tot het kopen van aanbiedingen die ik eigenlijk niet nodig heb (en naar de andere kant van het dorp voor moet).
Met de aanbiedingen probeer ik tot andere lekkere maaltijden te komen, terwijl ik ondertussen een beetje let op de kosten. Maar waar ik echt op kan besparen, dat zijn de verzorgingsproducten.
De verzorgingsproducten die je dagelijks gebruikt (deo, shampoo, tandpasta etc.) zijn eigenlijk altijd op als ze niet in de aanbieding zijn. Probeer hier een klein voorraadje van aan te leggen zodat je ze niet moet kopen als ze op zijn, maar de vrijheid hebt om ze te kopen als ze in de aanbieding zijn. Kruidvat heeft vaak leuke aanbiedingen waar je enorm veel geld mee kan besparen.
En daarmee komen we aan bij mijn “spending trigger”, mijn valkuil, hetgeen waarmee mijn budget onder druk kan komen te staan als ik niet er bovenop blijf zitten. Het “Action-gevoel” zeg maar – “Oh, zo goedkoop.. ik kan niet kiezen! Nou, dan neem ik het allemaal!”.
En zo koop je soms met aanbiedingen meer dan je eigenlijk bedacht had. Als het echt goede aanbiedingen zijn en je kan het dragen in je budget – go for it. Maar bedenk je wel of dit een echte aanbieding is, voordat je helemaal los gaat.
Voor de aanbiedingen die ik niet voorzien had, wijk ik dus regelmatig af van mijn lijstje, inmiddels weet ik dat dat kan gebeuren dus til ik daar niet te zwaar aan. Ik laat een stukje ruimte over in het weekbudget speciaal zodat ik die dingen kan kopen.
Maar dan zijn er nog de verleidingen in de supermarkt, waar je kind op reageert. Als je kids hebt die heel erg enthousiast worden van alles in de supermarkt, of bij alles wat je terug zet driftig worden is het misschien fijn als je zonder ze boodschappen kan doen.
Ik neem standaard mijn dochter mee boodschappen doen als mijn zoon naar zwemles is, maar ook zij komen beiden aan met Danoontjes, ijsjes, koekjes, cola en zelfs spinazie… “Oh mam, dit is zo lekker, mogen we dit ook kopen?” Met gezonde dingen wil ik nog eens overstag gaan, als ik zeker weet dat het op gaat of ook echt gegeten zal worden.
Met de ongezonde dingen geef ik ze de keuze, als we alle boodschappen bij elkaar hebben mag ze een product uitkiezen wat ze mag kopen. Meestal is het ijs of een ander toetje. Op deze manier kan ik mijn impulsieve uitgaven nog enigszins onder controle houden.
En nee, het helpt niet als mama vervolgens bij de kassa nog even snel een pak koekjes op de band legt, maar hey.. ook ik ben maar een mens.