How-to: Gouden tekst in Photoshop

Je ziet het tegenwoordig bijna overal: teksten die goud glinsteren, handtekeningen die schitteren en andere afbeeldingen en kaarten met sprankelende tekst effecten.

In deze video leer ik je hoe je zelf gouden tekst kan toevoegen in een afbeelding. Onder de video leg ik het je nog een keer stap voor stap uit. Hier kan je ook de links vinden voor de gebruikte bestanden en een gratis proefperiode voor PhotoShop.

Wat heb je nodig?

Voor deze tutorial heb je Adobe PhotoShop nodig, heb je dit niet? Dan kan je hier een trial versie downloaden. Tip! Ben je student? Dan kan je een flinke korting krijgen bij het aanschaffen van dit (en andere) Adobe programma’s.

De gouden folie (gold foil) die ik gebruik in de video, kan je hier vinden.
De achtergrondafbeelding is uit een bundel van Creative Market en kan je hier vinden (niet gratis).

Het “Hello Sunshine Regular” font is ook van Creative Market en is hier te koop. Op DaFont.com kan je heel veel leuke lettertypes gratis vinden.


Stap-voor-stap uitleg:

Stap 1) Sleep het plaatje dat je als achtergrond wilt gebruiken in PhotoShop. Met een transparante achtergrond beginnen kan natuurlijk ook. Kies dan voor File>New en zet Background Contents op <transparent>.

Je afbeelding is nu ingesteld als achtergrond en verschijnt nu in het Layers menu aan de rechterkant <Background>.


Stap 2) Open de Type-tool door er een keer op te klikken.

Aan de bovenkant opent een menu waar je al je lettertypes (fonts) kan bekijken. Aan de linkerkant staat de naam van het lettertype en aan de rechterkant staat een voorbeeld van het lettertype.

Door de naam in te typen of met de muis op de naam van het lettertype te klikken, kan je het gewenste font selecteren.


Stap 3) Klik in je afbeelding om je tekst te kunnen typen. De kleur maakt niet uit, omdat je straks een goudfolie effect gaat toevoegen.

Stap 4) Sleep de afbeelding met de gouden folie op het plaatje in PhotoShop. Plaats hem zo dat hij de hele tekst bedekt en klik op <Place>.


Stap 5) Ga aan de rechterkant op de laag staan met de goud folie afbeelding. Rechter muisklik om het snelmenu te openen en klik op <Create Clipping Mask>.

De gouden folie is nu alleen nog zichtbaar op de plaats waar de tekst staat, vanwege het clipping mask.


Stap 6) Ga op de tekstlaag staan aan de rechterkant en klik met je rechtermuisknop om het snelmenu te open. Klik op <Blending Options> bovenaan.


Stap 7) Klik in het Blending Options menu onderaan op <Drop Shadow> om schaduw toe te voegen. Het effect is meteen zichtbaar in het plaatje.


Stap 8) Om het bestand op te slaan ga je naar File>Save As…

Kies bij <Opslaan als:> voor PNG.

In het scherm PNG Options kies je bij Compression voor <Smallest/Slow> en bij Interlace voor <None>. Klik OK. Nu is je plaatje klaar voor gebruik.

Vond je deze how-to leuk? Laat dan even een berichtje achter hieronder!

trisha

Over de auteur

Patricia van der Stek, oprichter van trisha.nl, is een gepassioneerde online marketeer en professionele nerd met jarenlange ervaring in het helpen van bedrijven en zelfstandige professionals om hun online aanwezigheid te verbeteren en hun doelen te bereiken. Gedreven door creativiteit en technologie, deelt ze haar kennis en expertise op trisha.nl in de vorm van praktische tips, tutorials en inspirerende artikelen, en blijft ze altijd op zoek naar innovatieve manieren om ondernemers te helpen slagen in de steeds veranderende digitale wereld.

Patricia van der Stek

Ontdek welke weggever past bij jouw bedrijf

Chat openen
Hey! Waar kan ik je mee helpen?