Zo weet Facebook welke ads te tonen aan jou

Krijg jij al het Big Brother gevoel bij het gebruik van sociale media? Dat hoeft niet!

Er zijn meerdere manieren waardoor je in aanraking kan komen met advertenties of gesponsorde berichten op Facebook. In deze tutorial laat ik je zien waar je de interesses kan vinden én hoe je ze aan kan passen.

Facebook wil graag relevante informatie aan je tonen, ook als het gaat om advertenties en gesponsorde content. De kans is immers veel groter dat je verder leest of zelfs klikt op iets waar je mogelijk in geïnteresseerd bent.

Wist je dat je zelf ervoor kunt zorgen dat de informatie die je ziet, nog beter bij je interesses aansluit? Pak je telefoon erbij om gelijk mee te doen.

Facebook advertentie instellingen voor gebruikers

Open de Facebook app op je telefoon, ga onderin bij de 3 horizontale streepjes naar het menu.

Klik vervolgens op Instellingen.

Klik op Accountinstellingen.

Klik op Advertenties.

In dit menu kan je de Facebook Advertentievoorkeuren aanpassen.

Facebook Advertentievoorkeuren

Hier kan je je advertentie voorkeuren aangeven en de Advertenties zien waarmee je interactie hebt gehad (handig als je het nog even terug wilt zien).

Bij Je Interesses > + Ontdekken zie je de interesses waarvan Facebook denkt dat ze bij je passen en kan je ze ook toevoegen.

Onder Al je interesses bekijken zie je wat Facebook denkt dat je al interessant vindt en zal je dus advertenties laten zien die hierbij passen.

Bij Je gegevens kan je aangeven dat adverteerders bepaalde dingen niet van je mogen gebruiken om je te bereiken met hun advertenties, zoals je relatiestatus – dit kan je per onderdeel uit zetten.

Bij Interesses ontdekken kan je onderwerpen toevoegen waar je interesse ook ligt. Je krijgt hierdoor niet ineens meer advertenties te zien.

Hier zie je een overzicht van je top interesses (volgens Facebook).

Je ziet in het voorbeeld dat ik bijvoorbeeld broeken interessant zou vinden (eigenaardig, want als je me een beetje kent weet je dat ik graag jurken draag). 

Deze interesse kan je vervolgens verwijderen door op de 3 stippen te drukken en Interesse verwijderen te kiezen.

Je kan er ook voor kiezen om advertenties te bekijken die interessant voor je kunnen zijn (handig als je zelf adverteert op Facebook). Druk op de 3 stippen en vervolgens op Advertenties met deze interesse weergeven.

Je ziet vervolgens een advertentie binnen dit interessegebied. Facebook kan hier nog extra vragen of je echt interesse hebt in deze categorie. Op basis van een 🙂 of 🙁 kan je de voorkeur aangeven.

Als je teruggaat met < naar het menu (links bovenaan) kan je klikken op Je gegevens.

In dit scherm kan je de functies uitzetten waar adverteerders soms gebruik van maken. Klik één keer op het witte bolletje om uit te schakelen.

Deze functies aan of uit zetten hebben geen invloed op de hoeveelheid advertenties die je ziet.

In je categorieën zie je wat Facebook heeft samengesteld op basis van je gedrag.

In mijn geval zie je dat ik een gezin heb, jarig ben in juni, expats ken, zowel een Mac als Windows 10 gebruik, kleine kinderen heb en een voorloper in technologie ben (volgens Facebook dan 😉 ).

Ook hier kan je de categorie verwijderen of voorbeeldadvertenties bekijken.

Hier zie je een advertentie waarvan Facebook denkt dat deze advertentie mij wellicht aan zal spreken.

Als je weer terug gaat naar het menu met < dan kan je daar nog je privacy instellingen aanpassen. Als je niet wilt dat iemand ziet dat je op een advertentie hebt gereageerd, dan kan je de instelling veranderen naar "alleen ik".

Met deze instellingen kan je niet voorkomen dat je advertenties zult zien. Je kan er wel voor zorgen dat wát je ziet, ook echt relevant is voor je.

Wat vind jij er van dat sociale media platformen zoveel informatie over je verzamelen zonder dat je het echt in de gaten hebt?

trisha

Over de auteur

Patricia van der Stek, oprichter van trisha.nl, is een gepassioneerde online marketeer en professionele nerd met jarenlange ervaring in het helpen van bedrijven en zelfstandige professionals om hun online aanwezigheid te verbeteren en hun doelen te bereiken. Gedreven door creativiteit en technologie, deelt ze haar kennis en expertise op trisha.nl in de vorm van praktische tips, tutorials en inspirerende artikelen, en blijft ze altijd op zoek naar innovatieve manieren om ondernemers te helpen slagen in de steeds veranderende digitale wereld.

Patricia van der Stek

Ontdek welke weggever past bij jouw bedrijf

Chat openen
Hey! Waar kan ik je mee helpen?