Welk BTW tarief, wanneer?

BTW Tarieven welk tarief, wanneer?

Weet jij wanneer je welk BTW tarief moet gebruiken? En welke tarieven er allemaal zijn?

In Nederland kennen we drie BTW tarieven, 0%, 21% en 9%.
Daarnaast zijn er ook nog vrijgestelde prestaties. De btw die je betaalt als je goederen of diensten inkoopt voor je onderneming, noem je voorbelasting.

More...

Vrijgestelde prestaties zijn dus ook echt vrij van BTW, hier mag geen btw over berekend worden. Je kan hierbij denken aan postzegels, tandartsen en andere medische hulp, onderwijs en de huur van je huis. Als jij als ondernemer vrijgesteld bent van het betalen van btw, mag je het ook niet terugvragen.

Als je zowel vrijgestelde als belaste prestaties levert, mag je een percentage van de voorbelasting naar rato van de omzet terugvragen. Stel dat je € 120.000 omzet hebt, waarvan je over € 80.000,- btw hebt berekend. Dan mag je over 2/3 van je aankopen de voorbelasting (btw) terugvragen.

Het 0% tarief of nultarief geldt voor export, dat is wanneer er goederen vanuit Nederland geëxporteerd worden naar het buitenland. Als je levert aan een andere ondernemer binnen de EU wordt de btw verlegd en in een ander land geheven. Als ondernemer schrijf je dan btw verlegd op de factuur, maar je hoeft niet het btw bedrag te berekenen of te vermelden op je factuur.

Als je goederen aan particulieren levert binnen de EU, bereken je gewoon de Nederlandse tarieven van 9% of 21%. Met de komst van de MOSS (Mini One Stop Shopping) regeling is de verkoop van digitale diensten aan particulieren in het buitenland (maar binnen de EU) flink gecompliceerder geworden.

Het 21% tarief geldt over de meeste producten die je koopt zoals: meubels, hobby artikelen, brandstoffen zoals benzine en diesel.

Het 9% tarief geldt onder andere voor eten en drinken, boeken, agrarische goederen, genees- en hulpmiddelen, kunst, antiek en reizen met het openbaar vervoer.

trisha

Over de auteur

Patricia van der Stek, oprichter van trisha.nl, is een gepassioneerde online marketeer en professionele nerd met jarenlange ervaring in het helpen van bedrijven en zelfstandige professionals om hun online aanwezigheid te verbeteren en hun doelen te bereiken. Gedreven door creativiteit en technologie, deelt ze haar kennis en expertise op trisha.nl in de vorm van praktische tips, tutorials en inspirerende artikelen, en blijft ze altijd op zoek naar innovatieve manieren om ondernemers te helpen slagen in de steeds veranderende digitale wereld.

Patricia van der Stek

Ontdek welke weggever past bij jouw bedrijf

Chat openen
Hey! Waar kan ik je mee helpen?