De 10 meest gemaakte fouten bij je BTW aangifte
#1 Te laat betalen
Wachten tot het allerlaatste moment voordat je aangifte gaat doen, ken je het? Als je niets hoeft te betalen kan het nog wel. Maar als je moet betalen, moet je er wel rekening mee houden dat op de laatste dag van de aangifte maand, de betaling bijgeschreven moet zijn bij de Belastingdienst. Gezien zij er meestal een werkdag of twee over doen voordat de betaling verwerkt is, ben je zeker weten te laat. En een boete, dat is pas echt zonde van je geld.
#2 Facturen die je nog niet betaald hebt, niet meenemen in je aangifte
Voor de aangifte moet je uit gaan van de factuurdatum en niet de datum dat je hem betaald hebt. In de praktijk blijkt dat veel ondernemers onzeker zijn over deze regel. Als je aangifte moet doen voor 31 oktober, moeten alle facturen tussen 1 juli en 30 september meegenomen worden in je aangifte.
#3 BTW terug vragen van je lunch en dinerbonnetjes
Je kan in principe geen btw terugvragen over de lunches etc. die je genuttigd hebt tussendoor. Voer de bonnen daarom in, in je administratie zonder de btw. Dus het volledige bedrag als kosten. Zet er in het geval van representatie kosten (bijvoorbeeld voor zakelijke lunches) bij dat het hierom gaat, dan kan je boekhouder bij de jaaraangifte hier nog een verdeelsleutel op toepassen.
#4 Niet je kilometers bijhouden van je privé auto (die je zakelijk gebruikt) en daarmee geld laten liggen!
Als je al je kilometers bijhoudt volgens de eisen van de Belastingdienst, mag je aan het einde van het jaar – als je weet hoeveel procent je zakelijk hebt gereden – dat percentage van de btw terugvragen. Stel je hebt het hele jaar getankt en dit vanaf je privé rekening betaald, tel dan alle btw van de tankbonnen bij elkaar op.
Als blijkt dat je 80% zakelijk hebt gereden en 20% privé, mag je 80% van het btw bedrag terug vragen. Een handige tool is daarvoor de rittenadministratie van DIYbtwZZP.nl, die rekent automatisch het percentage zakelijke kilometers voor je uit. Als je auto op de zaak staat, mag je natuurlijk alles terugvragen.
#5 De KOR (Kleine Ondernemersregeling) niet toepassen
Heb je een eenmanszaak en hoef je per jaar minder dan € 1883 aan btw af te dragen? Dan kan het zo zijn dat je zelfs helemaal geen btw hoeft te betalen. Dit bedrag is zelfs na aftrek van de voorbelasting. Als je btw terug zou moeten ontvangen, krijg je dat gewoon terug.
#6 Al je uitgaven contant betalen
Pin zoveel mogelijk van je zakelijke bankrekening. Als je dan aangifte moet doen en je kan je bonnen niet vinden, weet je in ieder geval waar je het geld hebt uitgegeven. Pak je bankafschriften er bij en controleer zo of je nog facturen mist.
#7 Niet weten waar je bonnetjes zijn gebleven
Verzamel alle bonnen en facturen op een plek, of dat een schoenendoos is of netjes georganiseerd in een map. Op het moment dat je aangifte wil gaan doen, wil je niet eerst een halve dag aan het zoeken zijn naar je bonnetjes. Dat is niet leuk en het veroorzaakt onnodige stress en hoofdpijn. In de regel geldt dat je zonder bon de btw ook niet terug mag vragen.
#8 Je inloggegevens kwijt raken
Zit je helemaal klaar met je administratie om je aangifte te doen. Kan je niet inloggen bij de Belastingdienst om je aangifte in te dienen. Gebruik een password manager app op je telefoon en genereer een veilig wachtwoord, zo hoef je het zelf niet te onthouden.
Geef je emailadres door aan de Belastingdienst, zo kan je een nieuw wachtwoord krijgen per mail. De levertijd per post is gemiddeld 10 dagen, de kans dat je dan alsnog te laat bent met indienen is enorm.
#9 Vergeten dat je btw aangifte moet doen
Download de btw-alert app van de Belastingdienst, zet de data in je agenda en meld je aan voor de herinneringsmail.
Zo weet je ruim van te voren dat het aangifte tijdvak er weer aan komt.
#10 Geen systeem hebben
Of je met een duur boekhoudpakket werkt of met een eenvoudig Excelbestand. Kies een systeem wat werkt voor jou en jouw bedrijf.