Goedkoop webinars geven met Zoom Meeting

Geef jij al webinars? De grotere en bekende ondernemers in marketingland doen het al jaren. Maar het is niet alleen weggelegd voor de marketing goeroe’s. Inmiddels zijn webinars een bewezen concept om allerlei (online) producten en diensten aan te bieden (en serieus geld te verdienen).

Maar als je net begint is het toch behoorlijk prijzig om ineens een abonnement af te sluiten bij bijvoorbeeld GoToWebinar, Zoom Webinars of WebinarJam.

Met Zoom Meetings heb je een super krachtig en betaalbaar alternatief in handen. In deze how-to blog leg ik je uit hoe je voor ongeveer $15 per maand zelf webinars kunt geven tot 100 deelnemers per keer. 

Account aanmaken bij Zoom

Maak eerst een account aan op https://zoom.us/.

Er wordt gevraagd je email te bevestigen en een mail gestuurd ter bevestiging. Klik op de link in de email om verder te gaan.

Klik eventueel onderaan op <Skip this step>.

In het laatste scherm krijg je je persoonlijke meeting ID. Hiermee kan je 1:1 sessies houden (gratis) of met 3 of meer mensen online vergaderen tot 40 minuten.

Om een webinar te kunnen geven heb je een betaald account nodig voor meeting (dus niet de duurdere variant webinar). Kilk op <Go to my account>.

Klik op “User Type : Basic <Upgrade>" om je account om te zetten.

Klik op <Upgrade Account>.

Klik op de oranje knop onder het kopje Pro <Upgrade>.

In het afrekenscherm kan je extra opties kiezen zoals webinar, die heb je niet nodig.

Mocht je het webinar willen opnemen, dan kan dat ook op je computer. Je krijgt standaard 1GB aan cloud recordings gratis, dus als je het opneemt, meteen weer download en verborgen op YouTube neerzet, heb je daar eigenlijk ook geen extra kosten aan.

Indien je per jaar betaalt, krijg je nog eens een extra korting. Vul je creditcard gevens in of betaal met PayPal en je bent klaar voor het aanmaken van je eerste webinar.

Het aanmaken en inplannen van een webinar met Zoom Meetings

Ga in Zoom naar Meetings in het linker zijmenu.

Klik op de blauwe knop <Schedule a new meeting>.

Vul bij het <Topic> de naam in van je webinar.

De beschrijving <Descripton> hoef je niet in te vullen, indien je dit wel doet zal hij verschijnen op de registratiepagina.

Klik op de datumkiezer <When> om je datum vast te zetten en voer de tijd in. AM is de nacht / ochtend en PM is de middag / avond.

Geef aan hoe lang je webinar ongeveer duurt <Duration>, dit is voor de agendafunctie. Je webinar zal niet afgebroken worden indien je over de tijd heen gaat.

De tijdzone <Time Zone> moet staan op +1 Amsterdam.

Om een inschrijfformulier voor het webinar te krijgen moet het vinkje bij <Registration> Required aan staan. Je krijgt dan een speciale link voor het inschrijfformulier waar mensen zich kunnen opgeven. Deze kan je delen in de mail, op sociale media of waar je maar wilt.

<Video> wil je aan het begin uit hebben staan als je nog bezig bent met de voorbereidingen. Zet daarom zowel bij Host als bij Participant de videofunctie op “off”.

<Audio> moet staan op computer audio, zo pakt hij het geluid van je microfoon of headset.

Bij <Meeting Options> moet er een vinkje geplaatst worden bij “Mute particpants on entry”, daarnaast kan het fijn zijn om even wat tijd te hebben voor jezelf om alles in te stellen voor het webinar begint. Zet dan ook een vinkje bij “Enable waiting room”. Je krijgt dan een melding dat er mensen ingelogd zijn voor het webinar en kan ze handmatig toelaten wanneer jij er klaar voor bent.

Indien je het webinar automatisch wilt opnemen, kan je bij “record the meeting automatically” ook een vinkje plaatsen.

Klik op <Save>.

Het aanpassen van de bevestigingsmail en registratielink ophalen

Ga in Zoom weer terug naar Meetings via linker zijmenu.

Klik op het topic van het webinar dat je zojuist hebt aangemaakt.

Bij <Time> kan je eenvoudig het webinar toevoegen aan je agenda zodat je het zelf niet vergeet.

Onder <Invite Attendees> zie je de registratielink. Als je hierop klikt <Registration URL:> kom je bij het inschrijfformulier dat je deelnemers moeten invullen om zich op te kunnen geven voor jouw webinar.

Indien je iets meer info op deze pagina wilt laten verschijnen, kan je bij <Edit Meeting> (op de vorige pagina) de omschrijving aanpassen. Meestal is dit niet nodig omdat je bij je e-mail of sociale media bericht al een wervende tekst hebt geschreven.

Je kan je e-mailadres wijzigen in het middelste tabblad <Email Settings>. Hier zie je ook de <Confirmation Email to Registrants> staan. Op dit moment is de mail alleen beschikbaar in het Engels, maar als je op <Edit> klikt kan je zelf de rest van de mail in het Nederlands toevoegen.

Pas de gegevens aan waar je wilt en klik onderaan op <Save>. Als een deelnemer zich opgeeft voor jouw webinar, zal er automatisch een mail verstuurd worden met de inloggegevens en de mogelijkheid om het webinar aan hun eigen agenda toe te voegen.

Binnen Zoom heb je ook nog de mogelijkheid om de registratiepagina te voorzien van je logo of banner. Klik hiervoor op het derde tabblad <Branding> en upload je logo of banner.

Veel gestelde vragen over Zoom

Hoe lang mag een gratis Zoom meeting duren?

Als je een Zoom meeting wil organiseren met slechts twee personen, dan mag de meeting maximaal 40 minuten duren. Daarna zal Zoom de sessie automatisch beëindigen. Je kan overigens daarna direct weer een nieuwe meeting starten.

Hoe lang duurt een Zoom abonnement?

Een Zoom abonnement sluit je af voor minimaal een maand. Je kan ook tijdelijk upgraden naar bijvoorbeeld "Large meeting" (500 personen) en direct bij het aanschaffen auto-renew uitzetten. Zo hoef je jezelf er niet meer aan te herinneren om te downgraden, maar zal Zoom dit voor je doen nadat je maand voorbij is.

Indien je auto-renew niet uitzet, is het abonnement ook maandelijks opzegbaar. Het is overigens wel voordeliger om per jaar te betalen.

Hoe lang duurt het voordat mijn upgrade doorgevoerd is?

Als je nu een gratis of Meeting Pro abonnement hebt, maar je wil graag gebruik maken van een extra optie of een grotere meeting room kan je eenvoudig upgraden.

Ga in je Zoom account naar het Admin menu > Account Management > Billing om te upgraden (of te downgraden).

Na het aanvragen van je upgrade kan het soms wel drie dagen duren voordat je upgrade doorgevoerd is. Handig om even rekening mee te houden als je ineens veel aanmeldingen krijgt voor je meeting of webinar.


Je bent nu helemaal klaar om je webinar wereldkundig te maken! Vond je deze how-to waardevol? Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achter laat.

trisha

Over de auteur

Patricia van der Stek, oprichter van trisha.nl, is een gepassioneerde online marketeer en professionele nerd met jarenlange ervaring in het helpen van bedrijven en zelfstandige professionals om hun online aanwezigheid te verbeteren en hun doelen te bereiken. Gedreven door creativiteit en technologie, deelt ze haar kennis en expertise op trisha.nl in de vorm van praktische tips, tutorials en inspirerende artikelen, en blijft ze altijd op zoek naar innovatieve manieren om ondernemers te helpen slagen in de steeds veranderende digitale wereld.

Patricia van der Stek

Ontdek welke weggever past bij jouw bedrijf

Chat openen
Hey! Waar kan ik je mee helpen?